30 Dagars Skrift-Utmaning #1; 5 Problem med Sociala Medier

Posted: 17 juni, 2018 by bellabrannborn

Vi säljer oss själva – ofta omedvetet – dagligen. På jobbet, i hemmet, bland vännerna. I dagens sociala medier-generation säljer vi oss som aldrig förr! Aldrig, har vi kunnat bygga upp ett helt varumärke runt och om oss själva om vi gör det rätt, som idag. Skapa nya jobb som influenser-fotograf, PR-assistent, content creators och så vidare. Till och med skapa företag som drivs helt och hållet online och därmed bli plats-oberoende. Hur kan jag skriva om problem med sociala medier, när jag tillhör denna kategori? När vårat företag och marknadsföringsstrategi är baserad på sociala medier? Vad gäller att använda sociala medier i företagssyfte och marknadssyfte, är dessa plattformar i mitt tycke suveränt och ett helt fantastiskt hjälpmedel. De Fem Problemen om Sociala Medier jag vill prata om idag, som är första temat av min 30 dagars skrift-utmaning, gäller SM’s påverkan i samhället- utanför affär, pengar och underhållning.

  1. Vi kan fejka precis allt. Våran vardag, våran framgång, vårat förhållande, våra kroppar. Alla brister vi må anse att vi har som inte passar idealet. Ett ideal som dessutom är iscensatt.

Idag ser barn och ungdomar inte längre upp till artister och filmstjärnor som en annan gjorde (dansande till Crazy in love och kär i DiCaprio även fast man aldrig hade sett Titanic), utan influensers och youtubers. Frågar man vad dem vill jobba med i framtiden, så är svaret något av de två. Inte längre delfinskötare eller professionell motorcross förare. Ville inte ni bli det när ni var kids? Åh. Okej, fotbollsproffs då. Problemet med att se upp till dessa, är att deras bilder är iscensatta. Deras vardag är planerad i minsta detalj. Vad vi ser på deras flöden, är så långt ifrån verkligheten. Den maffiga framdukade frukosten fylld med alla möjliga sorters bakverk, juicer och andra kaloribomber och en tanig tjej på något lyxhotell, är ofta en frukost som går till spillo. Enbart för likes och sponsorer på Instagram. Är det inte sjukt, att maten som syns på bilderna oftast inte ens äts?! Tanken gör mig illamående. Något att ha i bakhuvudet vad gäller SM- vad du ser är inte alltid vad du får.

  1. Virtuella likes och kommentarer värderas högre än kärnvärderingar, kärlek och uppmärksamhet från sina närmsta, utanför flödena. Jag har ännu inte förstått *visa allt jag har med så lite plagg som möjligt utan att det klassas som porr för Instagram även fast jag har pojkvän/föräldrar/morföräldrar/syskon/syskonbarn som kommer behöva se detta* fenomenet. Hur detta kan vara okej? Hur pojkvänner/flickvänner kan acceptera att ens respektive visar upp sig poserande i string för potentiellt hundra tusentals okända människor? Detta för likes? Hur personen i fråga kan lägga upp en bild på sig själv halvnaken, medvetandes att dennes föräldrar och syskon kommer att behöva se detta? Jag kanske personligen är för privat eller stiff? Men har svårt att förstå det då jag själv inte kan tänka mig att mina storebröder skulle för allt i världen vilja se en opassande privat bild på deras lillasyster och se hur likes och kommentarer från random snubbar väller in, medan dem gör sig själva nöjda och belåtna bakom skärmarna.

Naket säljer, det är sedan gammalt. Förutom att vi idag accepterar dessa typer av ”host mjukporrs*bilder, så verkar det för många som att likes är mer värt än uppmärksamheten från till exempel ens partner? Hur många Instagram-förhållanden har man inte sett krascha? Jay Alvarez och Alexis Ren (rätt mig om jag har fel namn) var väl ändå Instagram och Youtubes sexigaste par, som verkade ha och va allt. Gick ju inte så bra där tillslut? Eller de som lever i sitt förhållande via sociala medier; när det är dåligt ser man hur paren i fråga lägger upp färre bilder tillsammans, och fler bilder på sig själva i jakt efter bekräftelse som kan tillfredsställa egot.

  1. Pressen att vara socialt accepterad kan bli överväldigande & påverka självkänslan hos många som spenderar stor del av sin fritid på sociala medier. Den ständiga jämförelsen med andra personer som verkar ha det bättre, ha mer.
  2. Risken att börja värdera sitt egenvärde utefter hur många likes man kommer få på sina inlägg. Tron om att man är mindre värd för att man inte har många följare, inte är sponsrad av något företag eller inte kan kalla sig själv influenser.Idag målar vi upp influensers som framgångsrika kändisar som har lyckats genom att bara lägga upp sitt liv på SM, som IT-jobbet alla borde sträva efter.5
  3. Vi missar ögonblick, då vi är för besatta av att fånga dem på bild eller film och visa för världen. Vi hinner inte längre stanna upp och njuta av stunden. Den där färgrika frukosten på semestern, lekstunden med syskonbarnen, strandpromenaden. Vi måste få det på bild och lägga upp i våra stories. Dessa tre exempel, är dragna ur mitt egna liv och jag har insett själv nu under skrivandets stund att jag för ofta har låtit sociala medier ta ifrån mig ögonblick som jag kunde njutit av, istället för att tvunget få med det på bild. Alldeles för många gånger har jag uppoffrat mat som gått från rykande het till ljummen för de perfekta bilderna. Har dock aldrig beställt in mat som sedan ej ätits upp för få en bra bild. Hade min mamma fått veta detta så hade hon läxat upp mig. I vårat hushåll åt man upp det man bjöds på – vare sig man tyckte om det eller ej – utan snack om saken och så lever jag än idag! Vad tror ni jag skaffade hund för… 😉

Nu ska jag sätta mobilen på flygplansläge och njuta av ett avsnitt av Fauda, istället för att var 5e minut uppdatera Instagram flödet och därmed missa halva avsnittet, speciellt då tv serien är på arabiska och hebreiska…

Kram på er!

Xx

No Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *