5-Punkt Fredag, Påskedition! [lista]

Posted: 30 mars, 2018 by bellabrannborn

Hej och Glad Påsk!

Hoppas att ni spenderar er lediga dag på ett härligt vis, vad nu härligt vis är för er. För mig ser en röd dag precis likadan ut som en vanlig vardag. Jobb och träning. Men det märktes på gymmet på morgonen, fullt med folk innan 10:00! Oftast brukar det enbart vara jag och pensionärerna si sådär runt 07:30-08:00, sedan droppar det sporadiskt in lite medelåldersmän och ibland yngre i min egen ålder. Jag tränar som bäst direkt på morgonen när det inte är så mycket folk. Då kan jag oftast träna som jag vill och använda det jag behöver enligt mitt program, mitt fokus har ännu inte hunnit börja flyga iväg mot andra saker som jag ska göra under dagen (jobb, studier, seminarium etc) och jag blir inte lika lätt störd.

Jag har otroligt svårt för att fokusera enbart på det jag själv gör när jag tränar, utan är väl medveten om omgivningen hela tiden. Hör vad andra säger, ser vad andra gör och sådär. Jag är väl lite skadad vad gäller teknik med. Är ens sambo personlig tränare så är tekniken a & o, gör jag fel så får jag i princip inte fortsätta eller måste gå ner i vikt tills jag nailar tekniken. Vilket gör att jag motvilligt studerar andras tekniker i lyft/övningar och vill gärna hjälpa till men gör det oftast inte, om jag inte ser något riktigt tokigt som kan vara riskabelt för personen i fråga. Gränsen där känns väldigt tunn, det här med att hjälpa någon som man ser inte utför en viss teknik rätt och därmed kan skada sig själv, jag känner att andra kanske tar det fel? Att dem tror man leker besserwisser? Mycket ligger säkert också i hur man inleder samtalet och sedan för det. Jag ser många som gärna lyfter tyngre än vad dem faktiskt klarar av vilket kan medföra stor skada. Härom dagen var det en som gjorde marklyft. Enbart sets med en repetition och som tydligt ville lyfta tungt, men med en skadlig teknik. När denna försökte utföra marklyftet, böjdes hela ländryggen som en båge hela vägen tills slutposition (när man lyft vikten från marken och står rakt upp, med gluteus maximus aktiverad) då vikten va på tok för tung för hen. Detta kan medföra hemska skador, och stor risk för diskbråck. En annan såg jag utföra djupa knäböj (förbi 90 graders vinkel) men när hen sedan skulle från lägsta punkten trycka vikten uppåt igen, böjde sig knäna inåt, likt rådjursben. Detta kan bero på flera olika orsaker, du står inte med fötterna lätt böjda utåt och knäna i linje med fötterna, med benen för brett isär för din egen flexibilitet, du ”drar inte isär” golvet (trycker fötterna iväg från varandra, som att du försöker dra isär golvet), inkorrekt hållning i start position & genom hela övningen (bröstkorg ej högt, bål ej aktiverad etc), tighta adductors (insida lår, väldigt vanligt och man ska då inte försöka gå djupare än 90 grader) med mera. Igen, detta kan medföra förfärliga skador om man fortsätter så här utan att gå ner i vikt och utföra övningen korrekt utan inåtböjda knän, som avslitna senor eller kompletta knäbyten. Låter ju inte superkul att behöva gå igenom direkt, enbart för att man låter sitt ego ta över. Vanligtvis är det inte denna typ av problem som skapar akuta skador, utan små obalanser i knäna varje gång de går ur position vid lyftet, tar bort knäbrosk och så småningom orsakar smärta och orörlighet. Jag själv uppskattar när någon ger mig ”coaching clues”, så länge jag ser att dem själva kan utföra tekniken rätt! Jag är också otroligt försiktig med vilka vikter jag använder, då jag hellre undviker skada än att försöka visa upp mig på ett eller annat vis. Ibland för försiktigt och istället inte utvecklas… Men men, sånt är livet hörni!

Idag är det ju fredag vilket betyder 5-Punkt listan! Där jag tipsar om fem olika saker som jag har kommit över under veckan och kan vara allt mellan himmel och jord. Ett gott vin, en bra artikel, bok jag läser och bara måste rekommendera, veckans bästa, låt, mat, nyupptäckt instagram account, you name it.

 

Veckans 5-Punkt Fredagslista!

Veckans bästa-

Att det är påskhelg! Jag har inte firat påsk sedan jag flyttade till Marbella 2013, innan dess bestod i princip alla röda dagar av sliriga utgångar. Men nu blir det istället mat fest denna helg! Ikväll är jag bortbjuden till min vän och hennes familj på påskmiddag, imorgon påskmiddag och drinkar med några vänner och söndag påskmiddag (igen) med familjen. Om jag kommer rulla efter denna helg? Återstår att se. I don’t give a single f*ck though :):):).

Hemsida jag rekommenderar-

https://skincity.se ! Blev rekommenderad denna hemsida av min vän som är väldigt insatt och intresserad av hudvård och smink, då efter att jag tog Isotretinoin (bästa jag gjort!) i 5 månader förra året har fått rätt så stora porer vid näsan ut mot kinden och rådfrågade om vad jag kan göra åt saken och vilken typ av produkter som hon skulle rekommendera. SKINCITY är en hudvårdsklinik online driven av hudterapeuter som erbjuder ett brett sortiment av professionell hudvård och hudvårdande makeup. Förutom att du hittar de flesta professionella märkena inom hudvård här som Exuviance, Dermalogica, Elizabeth Arden, Maria Åkerberg, BareMinerals med mera, så erbjuder dem även olika hudtester gratis som du kan göra- foundationtest, grundläggande hudtest och hudtest pro, soltest, brun-utan-soltest, peelingtest och masktest, där du svarar på genomgående frågor, skickar in bild på din hy och sedan får inom några dagar återkoppling till vilka produkter dem kan rekommendera för din hy inom det du har angett att du vill ha hjälp med, jag angav som sagt att vilja förminska mina porer och kommer få rekommendationer om detta, men som även passar min hy överlag då jag svarade på ett tiotal frågor. Dem har också bra erbjudanden på G nu! Väntar med spänning på mitt svar från testet nu.

 Mat jag har fått dille för-

Planti´s Yogoat vanilj. Fått dille och fått dille har jag väl inte, men försöker att använda så lite mjölkprodukter som möjligt, då jag har IBS mage och är känslig för det mesta innehållande mjölkprotein, gluten och vissa grönsaker. Undviker jag gluten och mjölkprodukter under några dagar så blåser min mage inte upp lika häftigt som den annars gör framåt dagen, utan håller sig rätt så platt. Köpte Planti´s havreyoghurt,. då jag gärna inte äter produkter innehållande soja regelbundet, med vaniljsmak och tycker ändå att den var helt okej för att vara havre. Äter det oftast som ett litet kvällsmål med tinade blåbär och lite hackade nötter eller jordnötssmör . Innehåller inte så mycket protein och lite kolhydrater, men testade att blanda i lite proteinpulver och var helt ok!

Quote jag bär med mig-

‘Trust yourself. Create the kind of self that you will be happy to live with all your life. Make the most of yourself by fanning the tiny, inner sparks of possibility into flames of achievement.” —​ Golda Meir 

Artist jag repeatar-

Är ni på jakt efter lite skön lounge R&B/ chill musik som är grym att spela högt i bilen när det är sol ute (vilket aldrig verkar hända) så måste jag rekommendera en artist som jag kom över för ett tag sedan. Jhene Aiko och hennes album Trip, ”When We Love” & ”Sativa” är mina favoriter.

 

Njut av påsken hörni! Av mat, tårta, påskgodis (de goda äggen då, Eggs tror jag dem heter, inte fejk-påskäggen som brukar ligga som plockgodis och inte är sega i mitten som min mamma alltid köper… Förlåt mamma men din godissmak är från en annan planet) och varandra. Uppskatta det ni har och bara var för stunden, inget onödigt grubblande och oroligheter, inga skuldkänslor, ingen ångest. I slutändan kommer vi inte bry oss om att vi kanske ”åt lite för mycket av det goda”, på dödsbädden kan jag nog våga lova att vi inte ens kommer komma ihåg vad vi åt, utan ögonblicken vi vi upplevde och hade med varandra.

STOR kram, ta hand om Er!

Xx

No Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *