5-Punkt Fredag

Posted: 13 april, 2018 by bellabrannborn

Det är fredag och dags för veckans Fredagslista! Jag tipsar om fem olika saker som jag har kommit över under veckan och kan vara allt mellan himmel och jord. Ett gott vin, en bra artikel, bok jag läser och bara måste rekommendera, veckans bästa, låt, mat, nyupptäckt instagram account, you name it.

Veckans 5-Punkt Fredagslista

Veckans bästa-

Har nog tre saker denna veckan: 1. Att kunna jobba på distans. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så var jag på flygplatsen 4 timmar innan planet skulle lyfta till Madrid, och satte mig på Joe & the Juice för att jobba undan tills boarding. Hur fantastiskt är det inte med dagens utveckling av teknologi som har gett oss den här chansen? 2. Att vara tillbaka i Spanien. Jag älskar Spanien. Även om vädret inte har imponerat (regnigt och blåsigt med runt 10-12 grader, sämsta våren jag varit med om även här, känns som att hela världen är ur balans detta året??) så är jag glad över att vara tillbaka. Om 6 dagar flyger jag ner till Marbella, trivs bättre bland palmer och strand än i storstad… 3. Att det är idag 3 veckor och 1 dag tills planet lyfter mot Bangkok för 4 veckor i Asien. Hallelujah!

En intressant artikel jag har kommit över-

DN släppte samma artikel fast på svenska men är man inte prenumerant så kan man inte läsa den tyvärr… Artikeln är från NY Times, ni kan läsa den här. Kortfattat handlar artikeln om hur Sociala Medier har påverkat oss, och om den så kallade ”post-millenium skaran”; alla födda från runt 1997 och framåt som i princip föddes och växte upp med mobiler och plattor i handen och hur vi oftast ser väldigt negativt på denna generation som lata, ansvarslösa, går inte ut och beroende av sociala medier med mera. Men hur det också är denna generation som idag leder protester, som skapar organisationer, som startar rörelser och kampanjer mot olika aspekter dem vill förändra i samhället. Där även studier har gjorts som visar att många riskabla beteenden har sjunkit markant sedan mitten på 1990-talet så som minskad rökning, nummer av tonåringar som brukat alkohol under de senaste 30 dagarna är hälften av hur statistiken såg ut på 1990-talet, historiskt låga nummer av tonårs-graviditeter samt generellt väntar tonåringar längre med att ha sex än deras föräldrars generation. Varför det är på det här viset tror forskare beror på att trenderna som florerar föreslår en lägre nivå av mogenhet mellan dagens ungdomar, att dem helt enkelt är säkrare på grund av deras tillit till sociala medier och smartphone användning vilket betyder att de inte lämnar hemmet lika ofta som förgående generation. Det tar längre tid för dem att växa upp.

En väldigt intressant artikel och som fick mig att fundera mycket. Läs den om ni vill!

Quote jag funderar över-

Hate is self-destructive. If you hate somebody, you’re not hurting the person you hate. You’re hurting yourself. And that’s a healing. Actually, it’s a real healing, forgiveness. ― Louis Zamperini

Inköp jag är nöjd över-

Crockpot! Nu köpte jag inte den i veckan, men vi har den i Madrid så när vi är här (vi hyr för tillfället en lägenhet i ett hotell så vi har ingen ugn och spis med enbart två plattor) gör jag alla måltider förutom frukost i den. Köttfärssås är en riktig jäkla smaksensation i en crockpot ska jag säga er, då den får stå och laga till sig i 6-7 timmar så smakerna kommer fram och köttet blir riktigt saftigt. Med den vi har kan man välja mellan tre inställningar- low, high och warm. Du slänger i allt som du vill laga till i crockpoten, stänger locket och väljer inställning beroende på hur länge du vill tillaga maten. Har du lång tid på dig så föredrar jag slow, eftersom maten då får stå och småputtra 5-7 timmar vilket tar ut smakerna mer, men har du mindre tid kan du välja high där du tillagar maten på mellan 3-5 timmar och blir super det med. Vill man sedan inte äta maten direkt, kan man ställa om till ”warm”, då slutar maten att lagas men håller sig lagom varm tills det är dags för lunch/middag. Det går att laga sååå mycket i en crockpot! Jag har gjort pulled chicken, köttgryta, olika köttfärssåser både på nötfärs och kalkonfärs, det går att göra köttbullar, chili con carne, olika soppor och grytor, alla olika pulled-rätter som finns och det blir så in i helskotta bra! Rekommenderar alla att införskaffa sig en crockpot. Släng i maten på morgonen innan jobbet, sätt på ”low” och när du kommer hem är det bara att hugga in! Finns att köpa på de flesta elektronikbutiker, men vill ni beställa så finns det en billig för under 500kr på Cdon.se (länk). Kallas även för slowcooker, och finns massor med recept att finna på nätet.

Bok jag läser-

Stumbling on happiness- Daniel Gilbert. Den svenska versionen heter Snubbla på lyckan- varför din hjärna sätter krokben för dig. Information om boken:

De flesta av oss lägger ner mycket tid på att fundera kring lycka och skaffa oss den bästa tänkbara framtiden, endast för att finna att morgondagen sällan blev som vi hade trott. Varför? Jo, för att människor gör ett flertal grundläggande misstag när de försöker föreställa sig framtiden, förklarar Daniel Gilberg, psykologiprofessor vid Harvard. På samma sätt som minnet spelar oss spratt när vi försöker se bakåt i tiden, blir vi lurade av vår föreställningsförmåga när vi ser framåt.

Daniel Gilbert avslöjar på ett underhållande sätt dessa och många andra spratt som vår hjärna spelar oss, och andra till synen irrationella fenomen hos oss människor, som: Varför är det lättare för en äkta hälft att förlåta otrohet än kvarglömd disk? Varför skulle en seende person betala mer för att inte bli blind, än vad en blind skulle göra för att bli seende? Varför envisas personer i ett restaurangsällskap med att beställa olika rätter, istället för att beställa vad de verkligen är sugna på? Varför saktar kön i mataffären alltid ner så fort vi ställer oss i den?

Jag har precis börjat med boken men är redan positivt överraskad, en bok som får en att riktigt tänka efter vid varje mening man läser. Är du intresserad av psykologi och beteendevetenskap, LÄS!


Helgens planer- har två 2 timmars pass i support idag, samt jobb med deadline imorgon som behövs göras. Har också mitt slutarbete i spanska kursen jag studerar att ta tag i, där jag ska fonetiskt analysera en spansk långfilm… Vill inte ens berätta för er vad uppgiften består av, gråter varje gång jag tänker på det. Idag börjar även första veckan på nytt träningsprogram- återhämtningsveckan, vi hade det bra, jag kommer sakna dig. Inga större planer för morgondagen så vi får väl se vad som händer och sker men på Söndag har jag hittat ett brunchställe som jag vill gå på i Madrid centrum, ska bli runt 15 grader och sol här!

Kram på er!

Xx

No Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *