7 saker som har gjort mig Glad (v.20)

Posted: 19 maj, 2018 by bellabrannborn

Jag ligger lite efter i mitt så kallade inläggs-schema sen jag lämnade Europa för en månad i Asien. Jag ville ju ha lite struktur på bloggen där jag skrev om lite olika ämnen beroende på dag. Affirmation-tisdag till exempel, då tisdagar alltid brukade vara den tyngsta dagen för mig. Veckan har precis börjat, du lever inte kvar på helgens förhoppningvis bravader, du har fler dagar framför dig i skolan eller på jobbet (detta var när jag studerade och jobbade helger och kvällar. Nu jobbar vi ju som sagt varje dag, men med komplett frihet till att planera när) och helgen verkar så långt borta. På affirmationstisdagarna skriver jag om ett ämne där affirmationen inom detta ämne är i fokus. Hitills har jag skrivit om offersmentalitet, destruktiva tankar, att acceptera och släppa taget om ens förflutna/baggage med mera. Om ni inte känner er helt hundra på vad Affirmationer är och vad dem gör, så har jag skrivit ett inlägg om det här. Jag tar alltså upp ämnen inom självutveckling som ofta är destruktiva för oss själva, bryter ner varför vi gör och beter oss som vi ofta gör, hur vi kan ändra detta och därmed ge oss själva en bättre självbild, självuppfattning och självförtroende. Affirmationer kan hjälpa oss att handskas med våra vardagliga tankar och beteenden som kanske inte alltid är positiva, men som vi ofta inte reflekterar över.

På fredagar skapade jag inlägg som kallas för ”Fem-Punkt Fredag”, där fokus låg på fem saker under aktuella veckan som jag stött på, använt mig av, hjälpt mig, upplevt och så vidare, som jag gärna vill rekommendera vidare. Det kan vara allt mellan himmel och jord; en intressant artikel, ett instagram konto jag upptäckt, en specifik restaurang som jag testat under veckan, trick som har gjort min vardag simplare, ett quote jag stött på, nytt träningsredskap för hemmaträning med mera. I menyn högst upp här på bloggen i menyn (tre vågrätta linjer ovanpå varandra) finner ni ”kategorier” och under en flik som kallas just för ”Fem Punkt-Fredag”, där ni kan finna alla inlägg.

Söndagar var min reflektionsdag. Jag reflekterar över veckan som gått, men inte genom att göra ett klassiskt ”veckan som gått” inlägg med lite vardagliga bilder på mat, platser, vad jag har gjort och så vidare. För mig är detta inte reflektion. Utan jag reflekterar över små ting i vardagen som har gjort mig glad, som jag vill uppskatta mer än vad jag normalt hade gjort. Jag är en stor förespråkare för de små sakerna i vardagen. Att de små sakerna i vardagen är vad som verkligen gör oss lyckliga, de små handlingarna och ögonblicken, som ofta inte är framtvingat, planerat eller förutsatt. En vänlig gest från en främling, en fika med en vän mitt i veckan, spontanresa någonstans även om det bara är en timme bort, lekstund med syskonbarn. Ni förstår. Och varför jag gör just detta, reflekterar över sju saker under veckan som gått som har gjort mig glad, är för att jag själv helt enkelt har lätt för att glömma bort de små stunderna, de som är guld värt egentligen, och inte uppskattar vad jag redan har. Utan istället blickar framåt och strävar efter mer, annat. En övning för mig själv att faktiskt lägga märke till ögonblick jag mår bra av, som inte är materiella ting vilket jag tror i längden inte gör oss gladare. Att stanna upp och uppleva ögonblicket, inte hasta vidare. Att sedan göra ett inlägg varje söndag där jag ska få ihop sju saker som inte innehåller materiella ting, påtvingade eller planerade upplevelser och förutsatta handlingar ger mig pressen att under veckan lägga märke till sådant som jag annars inte gör eller uppskattar fullt ut. Idag vill jag fortsätta med dessa inlägg, då de verkligen har hjälpt mig mentalt, och förhoppningsvis kanske hjälper någon av er som läser också. Testa att under en vecka få ihop sju saker som inte innehåller vad jag nämnde ovan, gärna så specifikt som möjligt, som har gjort er gladare och reflektera över detta på en söndag. Se hur ni känner er efteråt. Det är inte helt enkelt.

7 random saker som har gjort mig glad den här veckan!

Denna vecka kommer det mesta höra ihop med min vardag här på Bali, och kanske inte något som ni känner att ni kan relatera till. Men ni kommer ha saker i Sverige, eller vart ni nu håller till, som jag just nu inte kan relatera till. Som hur fantastisk Maj har varit vädervis. Och det är just fiiine.

Att köra scooter– det är inte det materiella, att ha/hyra en scooter, som gör mig glad. Utan upplevelsen som en scooter ger mig här på Bali. Att köra scooter här är lite som terapi, du får din egentid. Du pratar inte eller har kontakt med någon, du måste lägga hundra procent fokus på din körning och vad som händer framför dig, då folk kör om dig från båda sidorna och ofta från trottoarer, hundar springer lösa längs med gatorna och verkar inte bry sig om trafiken vilket har skapat x antal tvärbromsningar, små vägarbeten med enbart en liten skylt som säger ”Hati-hati” precis vid arbetet (betyder något i stil med se upp eller var försiktig på indonesiska, mitt favoritord helt klart!). Detta fokus gör att du inte direkt kan tänka på något annat, och dina största problem är vare sig du kan köra förbi den där dryga taxin framför som kör sakta enbart för att försöka hitta kunder, och du får jobba mycket på ditt tålamod. Det låter så klychigt men att faktiskt få känna vind i ansiktet när du kör, och när du hinner blicka upp och ta in den annorlunda miljön mot vad du är van vid, får mig att må så mycket bättre, bli lugnare, inte stressa upp mig över mindre funktionell trafik. Det är inget jag kan kontrollera ändå. Att uppleva Bali på scooter är något som jag har rekommenderat förut men jag gör det igen. Ibland tar kör jag runt här i områdena utan någon plan eller slutdestination, enbart för upplevelsen. Och våra scootrar är inga direkt flashiga ting, dem kostar under 30 kronor att hyra per dag, min ena backspegel blir lös och snurrar runt ibland medan jag kör, så jag får försöka skruva åt den under tiden, Ibland startar dem på första försöket, ibland inte. Kunde inte bry mig mindre dock. Jag älskar det!

Att sjunga medan jag kör scooter– återigen, jag verkar ha en förkärlek till scootrar haha. Något jag har lagt märke till när jag har hunnit tänka under tiden som jag kör, är att jag ofta sjunger. ibland i mitt huvud, men ibland högt. Detta utan att ha erhålla en enda gen av icke tondövhet (ja, jag uppfann nog precis det ordet). Jag sjunger ut vad som än finns i mitt huvud just då, ofta låtar jag själv inte direkt tycker om, men det brukar ju vara dem som klibbar sig fast på skallen under en tid. Ofta lägger jag inte märke till att jag faktiskt sjunger högt fören efter ett bra tag, då jag inser hur bra jag mår, och därmed fortsätter.

Långpromenad på stranden– är inte så superförtjust i promenader egentligen, vet inte varför, men jag stressar mig oftast igenom dem. Har en väldigt bestämd och kvick gångstil, vill gärna ha en slutdestination när jag går och komma fram så fort möjligt, med långa steg. Men de senaste dagarna har vi tagit en långpromenad på stranden här i Canggu efter brunch (jag antar att det kallas för brunch här, då vi oftast inte äter frukost fören runt halv elva) och jag uppskattar det så mycket mer än att bara ligga och steka på en solstol. Blir obekväm, och otrrroligt rastlös! Efter en timme vill jag hem, eller äta något. Göra något. Måste byta ”aktivitet”. När vi promenerar, jag och sambon, så hamnar vi ofta i långa rätt djupa samtalsämnen som gör att promenaderna blir längre än planerat. Samtidigt som vi får en jämn bränna, win! Vi tittar på folk, klappar hundar och då och då sköljer av fötterna i havet, eller stannar för avsvalkning om det blir för varmt.

Träna Muay Thai– samma vecka som vi kom, började jag ta Muay Thai klasser på ett litet gym i närheten. Tar ungefär 10-15 minuter att köra från där vi bor, beroende på trafik. jag har nu gjort sex lektioner och jag absolut älskar det. Jag älskar att göra saker med min egen kropp, och utvecklas. Att lära mig en ny kunskap. Sedan att få sparka så hårt man kan, med rätt teknik så klart, och boxas lite, blir även det som en typ av terapi. Du sparkar liksom ut all negativitet du har inom dig, aggressioner och så vidare. Du lägger istället fokus på kraft, teknik och att träffa rätt. Du tar ut dig, svettas som en liten gris, med inget annat kvar än 100% belåtenhet efteråt. Har skickat en bild på en Muay Thai träningsstudio till pappa för att se om han kan ordna något liknande hemma i Sverige lagom tills jag kommer tillbaka för att öva på egen hand. Jag är fast, haha.

Hundar– behöver nog inte förklara hur mycket jag saknar min hund när jag är iväg. Det jobbigaste med att resa. Men jag vet hur nöjd han är över att få vara i Sverige med långpromenader i skogen, lös på tomten och förmodligen en aningens bortskämd på köpet. Som nämnt i tidigare inlägg, så är det otroligt mycket hundar här, mer med ägare än hemlösa. Men dem springer lösa ändå, ut med gatorna, på stränderna och bland borden på caféer. Något jag älskar att göra, är helt enkelt att ”studera” deras beteende. De hittar en pinne på stranden, as glada! De går ner och badar lite i havet, dricker lite saltvatten, sätter i halsen- asglada! De sniffar varandra i baken- asglada! Dessa så genuint genomgoda varelser, som är här på jorden för att lära oss människor vad villkorslös kärlek är.

Personalen på Sedasa Lodge– där vi bodde i nästan sju veckor förra året, och nästan tre veckor detta. Vi kommer komma tillbaka. Utan tvekan. Aldrig stött på så god, trevlig, välkomnande och hjälpsam personal, någonsin. Deras slogan är ”10 rum- 100 välkomnanden”, kunde inte hållit med mer. Servicen vi får här slående, förutom bekvämligheterna i sig gällande läge, faciliteter, rummet, området och så vidare. Nu pratar vi om personalen, Jerry, Buda, Tomi, Nomi. Ni gör vårat Bali. Tack.

Frihet– har skrivit om detta några gånger, men kan inte sluta uppskatta det och borde inte heller. Men friheten att jag just nu sitter och skriver detta inlägg på Bali, utanför mitt rum framför poolen klockan nio på morgonen. Precis druckit en long black (stor svart kaffe kallas för det här) och väntar på att sambon ska vakna för att åka till ett café, äta fantastisk frukost och jobba från våra datorer. Att vi kan åka iväg en månad när vi känner för det, utan att behöva ansöka om ledighet eller spara pengar, då vi jobbar under tiden. Detta är något som jag ofta tar för givet, eftersom jag är van vid denna vardagen nu, och har anpassat mig. Vilket gör att jag ofta istället kan finna problem med hur vi jobbar, och fokusera på dem istället för det positiva.


Veckans planer- jag har precis kommit hem från ett benpass på gymmet. På söndagar är det ingen Muay Thai och gymmet stänger efter lunch ungefär. Ikväll har vi båda mycket jobb att göra så det blir en kväll på rummet med mat från restaurangen här på guesthouset. Imorgon Muay Thai, samt att jag jobbar i support på kvällen. Vi har inga specifika planer för veckan mer än att vi lämnar Bali på söndag för två nätter i Kuala Lumpur. Min kära vän Cornelia som bor här på Bali håller ett event med några andra boende nästa lördag på Nude, en nice restaurang så dit ska jag ju såklart gå!

Dags att lite diskret väcka sambon utan att ”väcka honom” (typ öppna dörren lite extra snabbt så det låter, hälla upp vatten så att det klunkar sådär härligt irriterande) för frukost/brunch!

Ha en fantastisk söndag! Kram på er!

Xx

No Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *