Affirmation tisdag; är du ett Offer?

Posted: 27 mars, 2018 by bellabrannborn

Då var det Tisdag igen, och idag skulle jag vilja trycka lite på något som jag har kommit över en del på senare tid, och även reflekterat mycket över. Både mig själv och andra. Att se sig själv som ett offer. Att anse att just våra problem är speciella, att allting händer just oss, att vi inte borde behöva gå igenom det ena med det tredje, att det inte är vårat ansvar.


Jag är starkare och mer kreativ än jag ibland själv tror. Vad som än har skärrat mig må ha gjort ont, men jag bär dessa ärr med stolthet. Jag låter mina bekymmer stärka mig och bygga upp mig, inte dra ner mig. Jag använder mina snesteg och misstag som språngbrädor till ett klokare Jag.

När jag tycker synd om mig själv, påminns jag om att jag har överlevt 100% av mina värsta dagar. Jag är inte ett offer för livet; jag är ett uttryck för livet. 

Above all, be the heroine of your life, not the victim. – Nora Ephron

Offermentalitet. Har ni hört talas om detta? Jag hade inte tills nyligen när jag läste en bok som bland annat tog upp detta ämne. Jag har varit med om offermentalitet flera gånger, både från mig själv och från andra i min närhet eller bekanta men aldrig reflekterat över.

Har ni någongång hört någon eller er själva säga/tänka något i stil med ”hon fick mig att känna mig som en förlorare/ingenting”, ”han gör mig så glad”, ”det fick mig att känna mig så kraftlös, svag, hjälplös. Instängd” eller ”dem fick honom att känna sig som en belastning/börda”? Dessa är uttalanden som vi dagligen säger eller tänker, hela samhällets sätt att tänka som gör att vi vanligtvis inte ens märker eller reflekterar över detta, en del av vårt vardagliga talmönster- på grund av ett tankemönster. Läs dessa uttalanden igen och se om du finner ett mönster. Märker du ett visst nyckelord i dessa meningar? Nämligen ordet ”få”. Vi har programmerats att tro att någon eller något kan få oss att känna på ett visst sätt. Detta är vad som kallas för offermentalitet. Men sanningen är att vi själva faktiskt får välja hur vi känner, oavsett vad någon tycker om oss eller säger till oss, oavsett yttre omständigheter eller situation. Det är i själva verket inom vår egen kraft att välja vad vi tycker om det och vad vi känner för det. Istället för att låta någon styra över dina känslor, ditt självförtrående, ditt välmående, ta 100% ansvar över ditt eget liv.

Tänk att du lägger upp en bild på Instagram där du får en kommentar i stil med kanske ”smal som en pinne”, ”inga kurvor”, eller ”gått upp lite i vikt ser jag”, ”gravid?”. Personen som lägger kommentaren kanske då får dig att känna dig ful och oattraktiv. Du kanske till och med börja känna dig värdelös och som att du inte vill fortsätta leva. Eller annat negativt gentemot dig själv. Om vi istället tänker såhär; skulle du medvetet eller avsiktligt välja att känna dig ful? Välja att känna dig stor som en val? Välja att känna att du inte vill leva? Skulle du välja att spela rollen som ett offer? Nej? Såklart du inte skulle om du själv fick välja! Du vet det och jag vet det. Så hur skulle du välja att känna dig istället? Tänk på det.

När vi ser oss själva som ett offer, inser vi oftast inte att det enda som vi alla har gemensamt är att vi tror att det bara är vi själva som har blivit utsatta för något orättvist. Vi tror att våra problem är speciella och att det enbart händer oss. Men så är det ju inte alls. De flesta jobbiga situationer vi hamnar i, har hänt ett flertal andra personer också. Och dem har klarat sig ur det, så varför skulle inte just du?

Where there is no struggle, there is no strength. – Oprah Winfrey

Spelar man rollen som offer förnekar man ansvar för sina egna handlingar och skyller på yttre omständigheter när man misslyckas. Man bygger upp en ilska, grundad på känslor av hjälplöshet, gentemot människor eller händelser som man anser är ansvariga för olika misslyckanden i ens liv, istället för att ta 100% ansvar själv och försöka finna grunden till skälet varför man känner som man gör. Istället vågar man inte göra misstag, då när misslyckanden sker klarar man inte av att ta sig upp igen och den onda cirkeln fortsätter. Något som gör att framgångsrika människor sällan är offer.

Du, bara du, äger dina känslor. Varför låter du då andra få dig att känna och må något annat än vad du själv skulle välja att känna? Sluta låta andra styra över dina känslor. Vet du vad? Nästa gång någon träffar en svag punkt eller triggar igång dig och du börjar bli upprörd, stanna upp för ett ögonblick och andas. Eller klappa till dig själv lite lätt i nyllet om du tror att det skulle hjälpa dig bättre, och hindra dig själv från att börja tänka ”han/hon/dem/det fick mig att känna…”, och kom ihåg att ingen får dig att känna något. Du väljer, bara du. Något som är otroligt mäktigt när vi lär oss det, är att kunna styra över våra egna tankar och känslor. Istället för att låta någon få oss att känna eller tänka på ett visst sätt, kan vi ta över genom att istället välja vad vi tänker och hur vi känner om vad som just hände. Vi kan välja att känna tacksamhet över ha blivit triggad till att hamna i ett dåligt tankemönster, men där och då släppt det och därmed helt enkelt medvetet valt att känna någonting annat än smärta och misär. Du kan välja att istället förlåta, då förlåtelse är det mest bemyndiga vi kan göra för oss själva. Du välja att lämna offermentalitet bakom dig. Win!

Tänk på dina tankar, dina känslor. Lyssna på vad du säger, vad andra säger. Lyssna på orden du väljer i dina tankar. Välj istället vad du vill känna, och känn det. Det enda tillståndet du behöver är ditt eget, ingen annans. Ju mer du praktiserar detta, att fokusera på orden du säger och tänker, desto snabbare och enklare kommer du ut ur den offermentalitet du inte ens visste att du hade.

No one saves us but ourselves. No one can and no one may. We ourselves must walk the path. – Buddha

Kram på Er! Xx

 

Referenser:
http://aimhappy.com/daily-affirmations-for-happiness/
http://www.smartare-liv.se/artiklar.php?visa=sluta-vara-ett-offer
https://www.yourtango.com/experts/ellen-kamaras/six-inspirational-quotes-victim-mentality

 

 

1 Comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *