Affirmation-Tisdag; att Släppa Taget om ditt baggage.

Posted: 17 april, 2018 by bellabrannborn

De flesta av oss har sagt något eller agerat på ett visst sätt som vi ångrar, som vi inte är så stolt över och som vi gärna hade tagit tillbaka om vi hade kunnat. I mitt fall har jag både gjort och sagt flera saker som jag idag kan tänka tillbaka på och undra hur jag egentligen tänkte där, jag överanalyserar och jag låter mina händelser i det förflutna påverka mitt nuvarande vilket resulterar i ångest. Men jag tror inte att jag är ensam om detta agerande och självdestruktiva tänk, att låta saker vi har gjort i det förflutna påverka vårat välmående idag. Eller att låta vad andra har gjort mot oss i det förflutna påverka hur vi mår idag.

Att förlåta oss själva och andra är lättare sagt än gjort, och kräver en otrolig självkännedom och att verkligen kunna svälja vår stolthet. Att kunna erkänna först och främst för oss själva våra ageranden och grunden till varför vi betedde på ett sätt som vi gjorde men ångrar, acceptera vårat agerande och slutligen förlåta oss själva. Vi kommer aldrig må bättre av att älta det förflutna, av att analysera och tänka på hur det kunde vara idag om vi inte gjorde vad vi gjorde då. Det är det som är det fantastiska med framtiden, vi kan inte kontrollera den och vi kan omöjligt veta hur framtiden skulle se ut för oss. Vi kan göra antaganden, men aldrig veta vad skillnaden faktiskt skulle göra för vår framtid. Det är det här tänket jag tror är mest självskadande och som vi inte kommer komma ur om vi inte klarar av att förlåta och släppa taget om det förflutna.

Förvirring, ångest, anspänning, stress, oro – alla former av rädsla – är alla orsakade av för mycket framtid och inte tillräckligt med närvaro. Skuld, ånger, ilska, missnöje, ledsamhet, bitterhet, alla former av icke-förlåtande är orsakade av för mycket framtid och inte tillräckligt med närvaro.” – Eckhart Tolle

Jag är villig att släppa vad som inte längre finns här. Såren i mitt förflutna har passerat. Den äkta tiden för att leva är här och nu. Mitt förflutna och min framtid beror på idag.

Jag hoppas för framtiden, men lever för nuet. Jag skapar den framtiden jag önskar genom att avsiktligt leva för idag. Med varje uppmärksamma ögonblick, bygger jag upp en framtid som är mindre som igår, och mer som idag. Jag förlåter mitt förflutna och tänker på imorgon med ett leende. Jag lever för dagens löften. 

Vi kan inte gå tillbaka i tiden och fixa det förflutna, däremot kan vi förvandla den. Vi kan ändra hur vi uppfattar vårat förflutna, och därmed styra vår styrka till det nuvarande ögonblicket istället. Försök att släppa taget om det som inte gav dig glädje, lycka eller lärdom. Ta till vara på de ögonblick som bar med kärlek och som fortfarande gör än idag. Du behöver inte bära med dig smärtan från igår- idag. Då smärta är tyngande och suger energi. Istället, bär med dig kärleken och glädjen som en gång var, och därmed alltid är.

Nuvarande ögonblick är inte bundna av det förflutna, såvida vi inte tvingar det att vara så här. DU kan skapa det liv DU vill ha genom att förlåta ditt förflutna, känna dig tacksam för dess lektioner, leva i och ha vördnad för detta ögonblick och prioritera glädje och kärlek framför allt annat. Du håller makten att skapa din framtid från valen du gör idag.

“Acceptera, och sedan — agera. Vad än det nuvarande ögonblicket innehåller, acceptera det som att du har valt det. Jobba alltid med det, inte mot det. Gör det till din vän och allierad, inte din fiende. Detta kommer mirakulöst förvandla hela ditt liv.” — Eckhart Tolle

Anthony Robbins, även känd som Tony Robbins, är en amerikansk självutveckling-författare, entreprenör, filantrop och livscoach. Han har skrivit självhjälpsböcker som Unlimited power och Awaken the giant within och håller flera seminarier årligen inom dessa ämnen, som håller på non-stop i tio till tolv timmar om dagen under cirka tre till fem dagar. En av hans seminarier har filmats och gjorts till en dokumentär som finns på Netflix under titeln ”I am not your guru”. En dokumentär som jag starkt kan rekommendera, som får en att tänka till och jag har aldrig skiftat så mycket känslomässigt under två timmar i mitt liv, från att gråta nästan hysteriskt till att skratta ögonblicket efter. Det är sanna ögonblick och människor med äkta problem, inte påhittade. Bland annat om en man som försökt ta självmord och gick till seminariet för en sista chans, en kvinna som föddes in i en sekt så kallad ”The Children of God” där all form av ”Fri sex” inklusive incest tillåts inom rörelsen. Kvinnor ska ha mycket sex för att skaffa så många barn som möjligt och pedofili förekommer. Denna kvinna berättar om hennes upplevelser (att få se medlemmar i hennes egen familj bli våldtagna men på något vis med vilje på grund av tro) och kamper hon har fått ta an sen hon lyckades lämna sekten, vissa skapta av sin egen familj. Ta er tiden till att titta på denna dokumentär. Värt varenda minut och kan förändra.

I en artikel om makten att släppa taget, skriver Tony Robbins (översätter rakt av från artikeln då den är spot on och det finns inte många som kan sätta ord på känslor och beteenden, samt varför som Tony Robbins kan)-

”Kraften att släppa taget

Ibland använder vi det förflutna för att motivera vårat nuvarande beslutstagande, vilket är skälet till varför vi inte vill släppa taget. Kommer du ihåg det där elaka, hemska någon gjorde mot dig för flera år sedan? Som påverkar vare sig du går till den där familjeträffen eller inte, eller, om du någonsin kommer att dejta igen. De ögonblicken rättfärdigar allt för dig. Så, när du inte har möjlighet att kunna släppa taget, blir dessa obehagliga ögonblick en del av din ”historia” och arbetar mot dig – håller dig tillbaka. Din historia är vad du säger till dig själv för att motivera dina val. Till exempel- du kan inte ha ett lyckat förhållande på grund av hur du växte upp. Du använder denna förflutna upplevelse till att motivera varför du inte skulle veta hur du tar an ett uppbrott i ett förhållande. Du behöver inte neka sanningen – om det faktiskt är sant – men du bör inte låta det påverka din nuvarande väg eftersom du inte kan släppa den. Använd istället det som ett verktyg för att driva dig längre, inte som en ursäkt.

När fakta är hemskt eller hjärtekrossande, ligger det i vår natur att skylla på någon annan, inte oss själva. Detta är varför det kan vara så svårt att släppa taget om någon som du älskar, och väldigt lockande att lägga skulden på dem för din olycka. Vilket är varför vi klandrar ett ex för uppbrottet, eller någon annan för något hemskt som har hänt. Men energin det tar att upprätthålla denna skuld ligger enbart på våra egna axlar. Personen vi inriktar oss på redan borta, men vi fortsätter att hålla ”skuldflamman” uppe på vår egen känslomässiga bekostnad. Om vi inte kan ta oss ur historien som vi har byggt för oss själva, kan vi då inte gå vidare mot större och ljusare saker.

Att släppa taget om det förflutna

Låt oss säga att ditt förhållande tog slut, och du känner fortfarande en otrolig ilska mot ditt ex. Först kanske det kändes som att ilskan hjälpte att ta dig vidare, framåt. Men efter att en viss tid har passerat, börjar du inse att det är ohälsosamt för dig, och du blir osäker på hur du släpper taget om någon som du älskade och går vidare med ditt liv.

Genom att identifiera detta beteende som ohälsosamt, medveten om att du inte vet hur man släpper taget om någon och söker svar på hur man går vidare, är du redan på rätt väg. Du kommer att finna vad du söker, och ha makten att följa igenom. När du väl har bestämt att engagera dig åt att släppa taget om ett förhållande och gå vidare, kan du upptäcka andra stunder som du faktiskt har råd att gå vidare från såväl.”

 

Att släppa taget är inte så svårt som det verkar. Dåliga saker händer, såklart, men du kan inte ändra det förflutna, så varför föreviga det? För att släppa taget: du möter vad har hänt, acceptera att du inte kan ändra det och går vidare. När du väl kan gå vidare och stänga gamla dörrar öppnas oundvikligen nya dörrar, bättre möjligheter kommer att uppstå, och mest av allt får du en bättre historia som flyttar dig framåt istället för att hålla dig tillbaka.

When I let go of what I am, I become what I might be. When I let go of what I have, I receive what I need. Tao Te Ching

Ta hand om er!

Xx

 

 

Referenser:
http://www.planetofsuccess.com/blog/2015/the-60-best-letting-go-quotes/
http://aimhappy.com/an-affirmation-to-live-for-today/
https://www.goodreads.com/work/quotes/840520-the-power-of-now

 

No Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *