Barbaresco pt. 2- Italiens Vinmecka

Posted: 15 augusti, 2018 by bellabrannborn

rödvin barbarescoMitt senaste inlägg om Barbaresco skrev jag för att just- skriva. Det är en hobby som ligger mig varmt om hjärtat och som jag – ibland för ofta – tar till med för att få uttrycka. Vare sig det är i ett inlägg, eller via meddelande till en närstående. Skulle gärna ta en författarkurs och har under en längre tid haft en liten dröm om att få skriva böcker, helst kriminalare och deckare. Jag hittade en fristående kurs i Stockholm som enligt recensioner verkar vettig och dessutom ortsoberoende, och går i tankarna om att investera i detta.

Andra dagen i Italien är vad jag planerar att dela med mig av nu, mest i bildform. Förra inlägget summerade vår vistelse till Barbaresco och jag hoppas att ni ändå kunde föreställa er hur byn kanske såg ut genom min beskrivning. Att jag lyckades förmedla någon slags känsla. För det var Barbaresco. En enda stor känslostorm. Petra grät några gånger, mycket var nog på grund av den mängd vin vi konsumerade men visst satt det en liten klump i halsen och tryck över bröstet som gjorde ögonen glansiga när vi strosade runt i den stillsamma byn eller avslutade vår två timmars vinprovning (som vanligtvis håller på i 30 minuter. Vi tycker om vin) ute på terrassen med en utsikt som var svår att ta in. Fick vackra bilder men dem kommer aldrig göra rättvisa för hur det verkligen var. Man måste åka dit och få uppleva det själv.

Från Milano tog vi tåg mot Alba. Något jag rekommenderar att använda som färdmedel om man vill åka runt i Italien. Tågen går oftast i tid, är rena, billiga och jag tror att man kan i princip åka vart man vill, så länge man är redo på lite byten förstås. Vi stötte aldrig på några problem och då tog vi olika tåg med fler byten mellan Milano – Turin – Alba – Como. Vi missade ett litet regionaltåg mellan Turin och Alba när vi skulle till Barbaresco då vi enbart hade 5 minuters byte och förvirrade sprang omkring för att hitta rätt spår. Men dessa tåg går nästan varje timme så istället tog vi en liten före-lunch drickapaus med prosecco och en macka på stationen. Nedan ser ni vart vi åkte ungefär.

Karta Milano Barbaresco
Från Milano till Barbaresco. Vi åkte dock via Turin och byte till Alba. Barbaresco kunde vi enbart nå med taxi då det var lördag, inga bussar går dit på helger tydligen.

Förutom att skriva, så gillar jag att planera event och resor. Allt från flyg till saker att göra, platser att besöka, restauranger att testa, maträtter man måste prova på som är typiskt för stället, hur man kan ta sig runt och så vidare. Spenderar obehagligt mycket tid på tripadvisors app och forum. Petra var helt okej med att jag planerade även denna resa, som hon så klart fick ha synpunkter och önskemål på. Men vi båda var rätt så enade om vad vi ville få ut av resan; mat, vin och att leva gott. Med Milano som utgångspunkt, började jag söka efter vingårdar runt omkring och kom in på Barbaresco, känt för sina viner och gles på turism. Barbaresco och Barolo är Italiens Vinmecka. Här görs ett av de bästa vinerna i världen, på Nebbiolo druvan. Nebbiolo är otroligt svår att odla då de mognar sent och trivs bäst i de allra soligaste områdena. Efter ett dygn här, förstår jag varför dessa viner håller världsklass och ligger i den övre prisklassen. Efter Turin, tog vi tåget mot Alba. För att komma till Barbaresco som ligger ungefär fyra kilometer utanför ska det finnas en buss, men som inte går på helger fick vi reda på. Det enda sättet att ta oss dit var med taxi, som var ungefär lika enkelt att hitta som bussen. Efter en halvtimme vid taxistoppet utanför stationen och två samtal till taxibolag som svarade men la på så fort dem hörde engelska letade vi rätt på ett hotell som kunde boka en taxi åt oss. Tips, ska ni hit under helgen. Gå till ett hotell direkt och fråga.

vingård barbaresco italien
Utsikten och terrassen från vårat boende. Trodde vi drömde.

Detta är lite av vad vi anlände till. En enda väg täckt av kullersten förbjuden för fordon som gick rakt genom byn. Färglada radhus, små gränder och en liten kyrka i centrum. Här fanns det fyra restauranger, några vinbarer och flera vingårdar. Inte en enda affär. Vilket gav känslan av att vi verkligen hade hittat det genuina Italien. Den känslan skulle komma till att förstärkas under kvällen.

Efter att ha checkat in, gick vi vrålhungriga ut för att leta lunchställe. Det fick bli den enda vinbaren som erbjöd uteservering och vi beställde in vin och lättare rätter vilket var det enda som kunde erbjudas. En snabb lunch blev till nästan två timmar där vi satt och försökte ta in omgivningen. Njöt av nuet.

jacuzzi
Om ni skulle vilja åka till Barbaresco, så kan jag varmt rekommendera Casa Boffa Camere. Fantastiskt boende med en helt underbar familj som driver det.

Strosade runt i byn och knäppte av en bild då och då. Vi bestämde att gå ut senare vid solnedgången för bättre ljus då klockan var runt sex och ljuset fortfarande hårt. Men en spontan vinprovning kom emellan, och därefter en spontan inbjudan till en italiensk middag. Så de där fina golden hour-bilderna på byn blev inte av tillslut. Vi hängde inte läpp för det!

I början på vinprovningen satt vi inne vid deras bar och blev servade av, vad vi tror, var familjens farförälder. Han pratade enbart italienska och förklarade för oss vinets ursprung, årgång, lagring med mera. Vi förstod förstås nada, men log stort, sa ‘Grazie!’ varje gång han hällde upp och snurrade vinet i glasen. Han sken upp. Efter några glas, erbjöd dem oss att fortsätta ute på terrassen vid solnedgången, något vi inte gick emot. Efter ännu några glas, kom familjens son ut med de två sista vinsorterna. Carlo, farföräldern som servade oss i början, hade gått hem haha.

barbaresco vinprovning vingård

barbaresco vingård vinprovning
Ytterligare två viner, ett från Barbaresco och andra från Barolo för att få känna skillnaden. Barolo är fylligare, syrligare och tanninrikt än Barbaresco som ligger mer åt det eleganata hållet.

Fulla på livet (och kanske lite vinet) kunde vi inte inbilla oss en bättre dag här, eller att det skulle komma till att bli ännu bättre. Men framåt middagsdags kom några italienare i samma ålder som var vän med familjens son och undrade om vi ville äta middag tillsammans med dem. En hemlagad italiensk middag med 9 italienare, dessutom firade dem födelsedag och som grädden på moset, var det byfestival samma helg! Vi åt frittata, ris-sallad, tonfiskrullar som var himmelska, pasta och flera andra rätter tillsammans med mer vin. Några av dem studerade om vin på universitet och gjorde egna viner. Så förutom familjens fantastiska egna vin Boffa, blev vi bjudna på deras egna framtagningar. Hur häftigt är inte det? Att vara runt 21-24 år och kunna mer om vin än vad de flesta av oss någonsin kommer att lära oss? Dock, om jag minns rätt, var det enbart 10% i Italien som faktiskt gick på universitet för vin framtagning, känns ju galet med tanke på resurserna och tillgångarna dem har. Jag var så klart otroligt imponerad och lite avundsjuk. Vi sjöng ‘Ja Må Du Leva’ på italienska, skålade (‘chi-ching’ säger man tydligen där) och innan det var dags att dra sig mot festivalen sjöng vi någon italiensk form av ”Helan Går”. Här sjöng man istället något om månaderna. Nämndes månaden som man var född i så skulle men dricka upp det man hade i glaset. Vi hade så klart ingen aning om vad som sjöngs, och är inte ens helt säker på att min månad kom upp (vi trodde att man skulle dra upp alla månader, men det var bara jag, Petra och två-tre till som faktiskt drack så vi missförstod nog sången lite). Festivalen var liten, men fullpackad för vad den var. DJ fanns på plats, dem hade bar och folk minglade eller dansade. Vi minglade också, lite lätt felplacerade i en byfestival där vi, som det såg ut som, var de enda turisterna.

Kort och intensiv vistelse till Barbaresco, dagen därpå checkade vi ut för en dag i grannstaden Alba där vi strosade runt, drack cappuchinos, åt gelatos, mer mozzarella, testade vår första italienska pizza och slängde in handduken tidigt. Som ni nog kunde räkna ut så behövde vi en sådan dag efter lördagens bravader.

Har bilder från min systemkamera som jag ska ta itu med och redigera från Barbaresco och Alba. Men även från dag fyra och fem som spenderades vid COMOSJÖN! Vackraste platsen jag någonsin besökt.

Kram på er!

No Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *