Utdrag 14 Augusti 2018; Barbaresco

Posted: 14 augusti, 2018 by bellabrannborn

vingård italien barbaresco

Barbaresco. Hur ska jag någonsin klara av att sätta ord på din omgivning? Återberätta för nära som ej besökt dig – undangömd bland vidsträckta vinodlingar i Italiens mitt – förmågan att med bara ditt landskap kasta omkull ens förstånd. Likt när man blir sådär äckligt nykär.

”Hit vill jag flytta och skriva kriminalare, plugga vin, halvhjärtat starta ett hälsokafé som kommer gå i konkurs och vara smålullig hela dagarna” tänkte jag innan den halvt förfallna taxin ens hunnit upp för den lilla krokiga vägen och in till en by där vinbarer var det enda stället man kunde få tag i vatten på. Fast jag vet ju att det aldrig skulle ske med en rastlöshet i kroppen likt myror i en myrstack.

Byn påminde om en dålig zombie apokalyps film. Gatorna stod tomma, fönstren stängda med persienner nerdragna och ett fåtal lokalbor lunkade runt under den sparsamma skuggan. En gammal man stod och sålde illaluktande ost vid ett vitt stånd i kurvan in till byn där vägen blev till gågata täckt av kullersten. Den familjeägda vingården som skulle vara vårat hem under vistelsen var lätt hittad i en by med mindre än 700 bofasta. Den enda vinbaren som hade öppet på eftermiddagen och erbjöd smårätter blev vår plats för en sen lunch under rödvita parasoller. Vi beställde in mozzarella och panini och avnjöt nerkylt vitt vin som snabbt kondenserade och skapade vattendroppar på glasen, undrandes varför det var så få människor ute. Fort insåg vi, att de som höll sig inne var förnuftiga, när svettdroppar bara efter några minuter började samlas vid amorbågen eller rann från nacken ner mot ryggraden.

Carlo – äldsta generationen på vingården – ställde fram en spotthink som aldrig användes på den privata vinprovningen och passionerat förklarade om de sju olika sorters vinerna på italienska. Vi log oförstående, lite fånigare och större efter varje glas, och slängde in ett ‘fantastico’ eller ‘maraviglioso’ när det passade. Några timmar senare satt vi på terrassen och firade någons födelsedag vi aldrig träffat med italienare i samma ålder och blev bjudna på hemlagad middag. Vi lovade att bjuda på köttbullar med rårörda lingon och Absolut Vodka när dem kom till Sverige. Vin dracks bokstavligt talat som vatten. Några av värdarna studerade vin på universitet och hade med sig egna exemplar. inländsk hiphop och RnB spelades ur bluetooth högtalare, vi chi-ching’ade till ‘Jag Må Du Leva’ på italienska och låtsades förstå vad som sades emellanåt. ”Italienare förstår innebörden av livsnjutning” konstaterade vi innan vi slöt upp till byns festival och minglade bland lokalbefolkningen till en inhemsk DJs pulserande housemusik som att vi hörde hemma här.

Barbaresco- du har gett mig hemlängtan till en plats jag knappt förstår existerar.”

 

 

No Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *