Låter du dig Dränkas i Destruktiva Tankar?

Posted: 12 april, 2018 by bellabrannborn

Destruktiva tankar, negativ självbild, lågt självförtroende. Det svåraste att förändra i våra liv är vårat tankesätt. Begränsande tankemönster kan leda till dysfunktionella beteenden och känslor, vilket resulterar i otillfredsställande relationer med sig själv, karriär, andra och ens hälsa. Det första steget i förändring är att inse våra tankemönster och identifiera de som begränsar oss. Något som är enklare sagt än gjort. Men när vi väl lär oss att ta kontrollen över och styra våra egna tankar, kan magiska förändringar ske. Jag menar det.

Majoriteten av oss har eller har haft destruktiva tankar, låg självbild och självförtroende någon gång. Jag har i alla fall, oftare än jag skulle vilja och jag har ännu inte lyckats identifiera roten av dessa tankar helt, men som är något jag jobbar på för jämnan och försöker förändra med små steg. Vi människor styrs av vanor och vi lever utefter våra vanor som vi har skapat, antingen av oss själva eller genom inflytande av yttre part, så som miljö eller kanske en annan person vi lever med eller spenderar mycket tid med. När vi vill förändra en oönskad vana eller ett beteende, är det viktigt att inte sätta drastiska och strikta mål. Gör vi det, är risken stor att vi inte når vårat mål och istället trampar ner och straffar oss själva med destruktiva tankar varje gång vi råkar göra snedsteg. Hur lång tid det tar att förändra en vana beror på olika aspekter så som vanan man vill förändra eller skapa, personen i fråga och omständigheterna.

Jag står inte längre emot de lärdomar jag lär.

En forskare inom hälsopsykologi, Phillippa Lally på University Collage London, beslutade sig för att ta reda på hur lång tid det tar att utveckla en ny vana. 96 personers vanor granskades under en 12-veckorsperiod där varje person fick välja en ny vana under dessa tre månader och rapporterade varje dag vare sig dem utförde beteendet och hur automatiskt det nya beteendet kändes. Vissa vanor som valdes var simpla- ”dricka en flaska vatten till lunch”, medan andra var svårare, som ”springa 15 minuter innan middag”. I slutet av 12 veckors-perioden analyserade forskarna informationen för att fastställa hur lång tid varje person tog på sig från att starta ett nytt beteende till automatiskt utföra det. Slutsatsen och svaret var följande: i genomsnitt tar det mer än 2 månader innan ett nytt beteende blir automatiskt- 66 dagar för att vara exakt. Och som nämnts tidigare, hur länge det tar att forma en ny vana kan variera beroende på vanan, personen i fråga och omständigheterna. I studien tog det mellan 18 dagar till 254 dagar för personer att skapa en ny vana. Med denna fakta, kan vi sammanställa att förändra en vana är inte enkelt, och går inte snabbt. Det finns ingen snabb utväg. Utan något vi successivt måste bygga upp. Att ändra ett beteende tar tid, men vi vill gärna att det ska ske snabbt, helst igår. Så att vi kan sluta straffa oss själva med negativt tankesätt varje gång vi inte höll oss till att äta godis enbart en dag i veckan medan alla andra dagar består av lågkalori mat som får oss att må förjävligt och vara hungriga 24/7 och drömma om pizza men som vi intalar oss själva att det kommer vara värt inom en snar framtid. Tro mig, det är det aldrig. För vi blir aldrig nöjda. Been there done that. Intressant nog, under denna studie fann forskarna även att- missa en möjlighet att utföra det nya beteendet – inte väsentligt påverkade processen att bilda vanan. Med andra ord, det kvittar om du strular till det då och då, så länge du accepterar, förlåter och strävar efter att direkt gå tillbaka till den nya vanan istället för att tänka ”fuck it, jag har redan brytit vanan så kan lika gärna fortsätta”. Att utveckla bättre vanor är inte en ”allt-eller-inget” process.

Jag överger gamla vanor och väljer nya, positiva sådana.

Att ruva på negativa tankar, upplevda problem och plågsamma minnen kan hålla oss tillbaka från att leva ett liv fullt ut. Om vi kontinuerligt identifierar oss med varje negativitet som vi stöter på, är det svårt att bygga upp ett positivt liv. Tack och lov, så är vi inte de negativa tankarna som vi tänker. Den äkta kampen är att lära oss inse det själva.

Det är lätt att undvika våra negativa tankar, slå undan dem. Istället borde vi uppmärksamma vårat inre sinnestillstånd, oavsett vad vi finner tillslut. Första steget mot någon form av förändring är självkännedom- att ha insikt i hur man är som person och hur man brukar reagerar åt olika saker; hur man tänker, känner, vilka värderingar och attityder man har, styrkor och svagheter, färdigheter och kunskaper, kompetens och personliga sätt man har i förhållande till jobb, familj och vänner. Att ha god självkännedom underlättar inom alla aspekter i livet men kan vara svårt att utveckla. Ett sätt att lära känna sig själv bättre, är att svara på dessa 19 frågor:

 1. Vad är mina bättre egenskaper?
 2. Vad är mina sämre egenskaper?
 3. Vad är jag dålig på?
 4. Vad är det mest viktiga i mitt liv?
 5. Vem/vilka är den/dem viktigaste personerna i mitt liv?
 6. Hur mycket sömn behöver jag?
 7. Vad gör mig avslappnad?
 8. Vad stressar upp mig?
 9. Vad är min definition av framgång?
 10. Vilken typ av anställd är jag?
 11. Vad gör mig glad??
 12. Vad gör mig ledsen?
 13. Hur vill jag att andra ser mig?
 14. Vad gör mig arg?
 15. Vilken typ av person vill jag vara?
 16. Vilken typ av vän vill jag vara?
 17. Vad tycker jag om mig själv?
 18. Vilka saker värderar jag i mitt liv?
 19. Vad gör mig rädd?

Här finns inga rätt eller fel svar. Svara helt enkelt med det första som kommer upp i ditt huvud, och reflektera inte så mycket mer över det utan fortsätt på nästa fråga. Och försök inte att försköna era svar. Det är ingen annan som blir lurade än ni själva. Använd nu den information du har fått ut om dig själv från dina svar för att förbättra ditt liv. Nyckelpunkten med den här ”övningen” är att försöka upptäcka de sakerna som är förmånliga och de som är skadliga. När du har identifierat detta, fokusera och utför de förmånliga mer, och börja eliminera de skadliga sakerna, det som gör dig ledsen, stressad, trött, arg och så vidare. Utan försök att göra mer saker som gör dig lycklig i vardagen, mer saker som du själv anser att du är bra på, ignorera det som gör dig olycklig och det som du känner dig mindre bra på. Det är att känna dig själv- självkännedom.

Hur aktiva vi än är, hur mycket vi än anstränger oss, vårat tillstånd av medvetande skapar vår värld. Och om inte den inre nivån förändras, kommer ingen mängd av åtgärder göra någon skillnad. Vi skulle bara återskapa modifierade versioner av samma värld och om igen, en värld som är en extern återspegling av egot. – Eckhart Tolle

 

Bekräfta vad som händer i ditt huvud, och ge dig själv en chans. Förlåt dig själv om behovet finns för vad du hittar. Snöa inte in dig på förflutna händelser, beteenden, ögonblick som du önskar du kunde ändra på. ”Om jag kunde gå tillbaka i tiden så skulle jag aldrig göra det”. Newsflash! Vi kan.inte.gå.tillbaka.i.tiden. Det är så enkelt att säga detta, och vi gör det ofta om saker vi har sagt och gjort i det förflutna som vi inte är stolta över eller skäms för. Att tänka så här ger vi oss själva en falsk bild, vi dömmer oss själva samtidigt som vi försöker trösta oss med att idag är vi bättre människor. Men att fortsätta tänka så här, gör att vi fortfarande sitter fast i händelser som vi inte kan kontrollera över idag. Istället för att fokusera på det vi inte kan kontrollera, borde vi lägga all vår fokus på det vi kan kontrollera i våra liv. Vi kan inte kontrollera över vad som händer imorgon. Att vi vaknar upp, går ut och ser vår bil repad, eller att vi sitter fast i bilkö på väg till jobbet på grund av en olycka. Vi kan inte kontrollera över att det har hänt, men vi kan kontrollera de tankar och sinnesstämningar vi väljer att tänka och sätta oss själva i när detta händer. Fokusera på dessa istället. Vi kan inte kontrollera personen före oss i matkön med vagnen fylld medan vi står med enbart schampo i handen och inte blir tillsagda att gå före. Men vi kan kontrollera vad vi tänker då. Vad händer med oss själva om vi blir irriterade och tycker att personen i fråga sakar hyfs? Mår personen i fråga sämre, eller gör vi? Att börja tänka negativa tankar i ett scenario som vi själva inte kan kontrollera, gör att vi lägger ner onödig energi som får oss själva att må sämre och skapar ett dåligt beteende- suckar högt, ger arga blickar, sprider negativ energi omkring som inte får någon i rummet att känna sig bekväm. Men som vi egentligen enkelt hade kunnat undvika, om vi istället accepterade den negativa tanken som uppstod, men också lika snabbt slog bort den.

Andra människor kontrollerar inte mina känslor; jag gör.

Oavsett tankemönster som du upptäcker cirkulerande i ditt huvud, var uppmärksam på dem. Var trogen och ärlig mot dig själv, och ägna din uppmärksamhet och energi åt vad du skulle vilja göra till en större del av ditt liv. När du väl har tagit dig till det här stället, för att du vet att du är mer än något specifikt tankemönster, har du två val: att hålla dig till det mönster du upptäcker och bevittnar, eller målmedvetet gå in i en annan sinnesstämning som är till det bästa av din förmåga. Tack och lov så kan en tanke och en sinnesstämning trots all ändras.

Jag får styra riktningen på mitt tänkande; så småningom blir de mest uppskattade tankarna mina sanningar.

Negativa tankar stannar inte och flyter runt för att vi vill eller väljer att vara negativa. Dem stannar hos oss helt enkelt för att vi tror på dem. Vilka medvetna eller omedvetna tankemönster utfodrar du? Fråga dig själv ärligt och vänligt, varför du upplever negativa tankar som du skulle vilja ändra. Vad du än finner: bevittna, förlåta och bestäm vad du vill driva upp. Våra tankar är starka, men vi själva starkare då vi är så mycket mer än bara en tanke. Vi är skaparna av våra tankar.

Jag släpper behovet av att spela upp situationer och uppståndelser i mitt sinne.

Kram på er!

Xx

 

 

No Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *