Morgontrött? Skyll på Generna!

Posted: 15 mars, 2018 by bellabrannborn

Typisk morgon i Sverige- uppstigning 06, ner för att dricka ett stort glas varmt vatten med citron (grymt bra för att kicka igång ämnesomsättningen,detoxa kroppen etc), kaffe ett tag efter det och numera följer jag upp där jag slutade med ett avsnitt av Grey’s Anatomy innan jag runt halv 8-8 tiden gör frukost och börjar jobba.

God morgon mina kära!

Det här med att ha en biologisk klocka har vi nog vetat ett tag, och nu även stämplat på ett Nobelpris för att highlighta denna vetenskapliga upptäckt. Den så kallade ”Cirkadiska rytmen”- alltså vår inre klocka, styr oss mer än vad vi kanske tror vilket är vad forskare har kommit fram till och därför skapat en klocka som visar när vi helst gör vissa saker under vissa tider på dygnet. Upptäckterna förklarar hur hormonutsöndringen i kroppen hjälper till att förbereda oss inför dygnets olika faser. Dem har till exempel kommit fram till att rytmen är omkring 24 timmar lång (no shit!) och påverkar metabolismen, hormonnivåer, vila och temperatur i organismen, som när vi vaknar och när vi är trötta.

https://www.svd.se/5-forbluffande-fakta-om-din-biologiska-klocka

Ovan ser ni hur den inre klockan ser ur, och mycket av detta kan ge en bra förklaring till våra vanor och beteenden. Om vi kikar på klockan så kan vi till exempel se att kl. 21 börjar utsöndringen av melatonin. För er som behöver en uppfriskning av vad melatonin är, så är det ett hormon som finns naturligt i kroppen, det ökar vid mörker och är som högst på natten; vi blir tröttare på kvällarna och kan även verka tröttare tidigare under vintern än på sommaren. Att till exempel ha svårt att somna på kvällarna kan bero på låg melatoninnivå, som studier även visar gäller vid depression. Vilket gör att när vi till exempel jobbar skift, oftast sover mindre hur mycket vi än försöker vända på dygnet, gör rummet mörkt och tyst och många med skift-arbete har lättare till depression och ångest. Detta förklarar varför de flesta av oss tappar fokus på kvällarna, och gärna lägger oss runt 22-23 tiden, och att vanliga jobbtider i Sverige ligger mellan 07:00/08:00-16:00/17:00. Vår melatonin utsöndring slutare runt halv 8 och det är då vi börjar bli mer och mer alerta och kan börja koncentrera oss bättre. Det finns såklart människor med undantag för den här klockan, men generellt så följer de flesta vuxna dessa vanor mer eller mindre. Men i Spanien till exempel, så börjar barnen i skolan senare och slutar senare, samma sak är vanligt med jobbtider. När jag jobbade på en mäklarfirma i Marbella så hade vi jobbtiderna 10-19, något jag hade otroligt svårt att anpassa mig för, då jag är en morgonmänniska och följer klockan rätt så exakt. Men det var förståeligt på grund av att solen går upp och ner senare under höst och vinter-halvåret där.

Den cirkadiska rytmen bekräftar också varför vi har lättare att gå på toaletten och göra behov nummer 2 på morgonen än senare under dagen, på grund av våra tarmrörelser. Framåt kvällen minskar tarmrörelserna och därför behöver vi ofta inte göra dessa behov på natten. Om man verkligen ska följa denna klockan för att få ut det mesta av sig själv och dagen, så ska man helst till exempel träna vid 5 på eftermiddagen, göra de viktigaste och mest krävande uppgifterna på förmiddagen och utöva saker som kräver goda reaktioner efter lunch. Men det är ju lite galet att helt bygga upp sin vardag efter sin inre klocka, och något som ofta inte är möjligt.

Hur våra hormonnivåer ökar och minskar under dagen styr även när vi är som mest ”heta på gröten”. Det finns alltså tider på dygnet då sexlusten är starkare, men inte synkat mellan män och kvinnor. Det är framför allt produktionen av ”lust”hormonet testosteron som varierar hos de olika könen och kan ställa till sexlivet. Det finns forskning som visar att den optimala tiden för samlag mellan olika kön är tidigt på morgonen, runt kvart i 6, då produktionen är hög hos båda könen (villket ganska tydligt kan förklara scenarion som ”blöta drömmar” och morgonbånge haha…). Så känner ni att denna delen i er relation har svalnat av, ställ klockan ;).

Just vår dygnsrytm har även påverkats av evolutionen och samhällets utveckling och vi har inte alltid sovit som vi gör. Det finns namn på olika typer av sömnfaser som till exempel runt Medelhavet där vi har ”siestan”, man sover i två block- Ett mitt på dagen och ett på natten. Denna fas kallas för ”bifasisk” sömn, i Asien finns ”polyfasisk” sömn då man sover lite då och då under dygnet. Vi i denna delen av världen sover i en så kallad monofasisk rytm, alltså ett stort block om dygnet, vi delar oftast inte upp våran sömn. Men vi har inte alltid sovit såhär. Före industrialiseringen i Europa bland annat, använde även vi oss av bifasisk sömn. Man sov alltså ett pass, för att sedan vara vaken mitt i natten i några timmar och sedan ett pass till. Hur ligger det då till med så kallade ”morgonpigga” och ”kvällsugglor”? Är det bara en kass bortförklaring för att komma på ett skäl att inte låta lat och få sova längre? Nehe ni! Detta ligger i våra gener! Detta är alltså medfött, men kan påverkas med våra vanor. Tonåringar till exempel, är oftast aldrig morgon människor då när man kommer in i puberteten hamnar man ett par timmar efter sin dygnsrytm, vilket egentligen inte behöver betyda att vi var ”latare” utan vår normala dygnsrytm rubbades. Det här enligt mig är något som skolor borde se över gällande skoltider. Tror ni inte att vi hade varit mer alerta och koncentrerade, om skoltiderna anpassade sig lite mer efter tonåringars dygnsrytm. Låt säga till exempel att man började kanske runt 09:30-10:00 istället, men slutade lite senare såklart. Kanske att man kom och det första man gjorde var att äta frukost på skolan, och sedan började studierna? Många hoppar nog frukost för att få sova mer i tonåren, vilket i sin tur resulterar till ett rejält blodsocker-dropp framåt förmiddagen som i sin tur negativt påverkar koncentration och humör. Det finns studier från skolor i USA där man har flyttat fram skoltiderna vilket genast har gett en positiv inverkan inom de mesta aspekter- betyg, bråk, intresse och så vidare. Så det här är inte bara 16åriga skol-ointresserade Isabelle som talar i framtid.

Standard frukost på dagar jag tränar (mer fokus på kolhydrater innan samt efter pass)- gröt med proteinpulver ofta toppat med bär, jordnötssmör och ibland mandelmjölk, ibland ett ägg. Och kaffe, såklart.

Jag har helt klart morgonmännisko-gener i mig. Jag älskar att vara uppe tidigt, gärna så tidigt som möjligt och har inga problem med att vakna på morgonen. Mitt jobb ger mig frihet när det kommer till jobbtider så jag skulle kunna välja att sova till 08-10 på morgonen om jag så ville, då jag kan välja att börja jobba på förmiddagen och fram tills kvällen eller i två block, några timmar på förmiddagen och några timmar på eftermiddagen inpå kvällen. Sen jag kom till Sverige för några veckor sedan har jag ställt klockan på 05:50-06:00 i princip varje dag, vardag som helg. Inte för att jag behöver, men jag älskar mina morgnar och morgonrutiner. Har alltid sett mig som en spontan människa som hatar att planera (fortfarande väldigt spontan) men är helt klart rutin-driven och vill helst planera så jag vet i förväg hur mina dagar ska se ut. Allt från jobbtider och träningstider till vad jag ska äta, vem jag ska träffa och när jag ska lägga mig och gå upp. Jag både tränar och jobbar utan tvekan som bäst tidigt på morgonen och fram tills runt 14:00-15:00, där jag brukar känna av en dipp i motivation och oftast tar en liten paus för lunch och kaffe utan stress. Sedan kan jag jobba igen några timmar, men ju närmare klockan blir 20:30-21:00, desto mindre och mindre koncentration har jag och efter 9 har jag väldigt svårt att jobba eller studera och brukar då istället lägga mig i sängen, surfa runt på onödig skit eller titta på något avsnitt på Netflix. Jag har också satt en regel att inte använda skärmar efter 22:00, för att kunna somna enklare och sova djupare.

Detta är något jag rekommenderar alla! Speciellt ni som har problem med att somna på kvällarna, vaknar flera gånger under natten eller ofta känner er utmattade när ni vaknar på morgonen. En timme innan läggdags, stäng ner och av datorer och tv, sätt era mobiler på flygplansläge och använd inga skärmar. Läs en bok, mys med din partner eller vad som, men använd inga skärmar. Och sätt mobilen på flygplansläge så att er sömn inte störs. Idag är vi så otroligt påverkade av att jämt och ständigt vara uppkopplad och nåbar. Om vi inte svarar så fort vi får något, kan vara sms, email, snapchat, facebook taggning eller meddelande etc, så har det antingen hänt något, eller så bryr vi oss inte och istället skapar en spänd och oskön stämning emellan oss. Vilket är rätt sjukt med tanke på att för inte så jäkla längesedan fick vi enbart koppla upp oss på internet efter kl. 18:00 då det kostade mindre, efter en uppkoppling med hemskt ljud på typ 2 minuter och som ändå tog kanske 1 minut att ladda varje gång man klickade någonstans på nätet, för att få surfa runt en kvart på Lunarstorm. Och mobilerna hade vi enbart för att våra föräldrar skulle kunna nå oss, och så lirade vi Snake eller Tetris lite då och då. Men idag är det sååå så så annorlunda. Ta Snapchat till exempel, ni kanske vet att Snapchat räknar typ hur många dagar man har skickat med varandra utan att någon har slutat svara, alltså inte skickat tillbaka något. Detta gör att kidsen/ungdomarna inte går och lägger sig för att dem inte vill bryta deras 123 dagar Snap-relation!? För att dem tror att den andre ska bli arg och istället skapar ångest?? Hur galet är inte det här egentligen?? Skulle kunna gå in rejält på det här ämnet och kommer göra i ett annat inlägg annars så kommer det här inlägget skena iväg.

Forskare har kunnat konstatera att det blå ljuset från telefonerna trycker bort produktionen av det sömnframkallande hormonet melatonin och mikrovågsstrålningen från elektronisk utrustning orsakar sömnproblem. Har du då mobilen eller surplattor på så att signalerna från samtal, sms, mejl och aviseringar kan gå fram (och mikrovågsstrålning), och med en hjärna som alltid är inställd på att kunna ta emot signaler alla tider på dygnet så kommer din sömn påverkas negativt. Din hjärna ställer in sig på att vara nåbar och tillgänglig vilket innebär att man inte kommer gå ner i djupsömn. Så testa detta! Bestäm vilken tid du helst siktar emot att somna på kvällen, en timme innan stänger du av alla trådlös utrustning och lägger ifrån dig mobilen med flygplansläge på. Se till så att ditt rum inte är för varmt eller för kallt (forskning visar att runt 20 grader är bästa temperaturen att sova i, då hjärnan ställer om så att kroppen går ner i temperatur på natten, är det då för varmt/kallt, så kämpar hjärnan att reglera sig efter detta) och helst helt mörkt för att inte störa utsöndringen av melatonin. Jag kan nästan lova att ni kommer få en mer och mer stadig sömn och mindre kämpig uppvakning.

Nu ska jag ta ut jycken, jobba, åka till gymmet och sedan stanna hos Farmor för en fika och lite kortspel tror jag allt!

Kram på Er!

Xx

No Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *