Risfält, Rawfood och Världens Dyraste Kaffe; Hej Ubud!

Posted: 22 maj, 2018 by bellabrannborn

Ubud potra-1Ubud potra-3-2

Ubud potra-4-2

Åter en natt spenderad i Ubud, en hälso-by omringad av djungel och vilda apor i hjärtat av Bali. Själva byn i sig är väldigt liten och du tar dig igenom den på kort tid. Inte så mycket att göra i centrum, förutom shopping och mat. I shoppingväg så finns det  en marknad mitt i byn som kallas för Ubud Art Market, där du kan shoppa loss på souvenirer, hantverk och kläder. Förutom marknaden så ligger här även gott om små klädbutiker med kläder i resort/holiday-stil; luftiga, enkla, tunt tyg och naturfärger. Just affärerna tycker jag faktiskt är mer intressanta, då dem har kläder som vi inte hittar hemma i Sverige, eller Spanien heller för min del. Förra året köpte jag en fin blå playsuit här, tyvärr fanns den bara i medium vilket var lite för stort för mig, speciellt då jag inte är så “kurvig” på överkroppen (läs små koner till bröst). Jag köpte den ändå, men insåg rätt snabbt att den inte var så smickrande för min kropp. Förutom shopping, så har Ubud några riktigt bra och häftiga restauranger och caféer, vilket var ett skäl till varför vi valde att åka hit en natt igen.

Ubud fuji-2
Risbonde, för en minut.
Ubud fuji-1
Tegalalang risfält.
Ubud potra-2
Träffade på en man som jobbar i risfälten, han bär runt på den här saken upp och ner för de sliriga jordtrapporna, barfota.
Ubud potra-4
Kaffe & teprovning vid ett kaffeplantage i Ubud. En grej helt i min smak! Kaffe med smak av bland annat kokos, choklad, ingefära med mera. Vet ni hur världens dyraste kaffe blir till? Fortsätt läs…

Som jag nämnde lite snabbt i detta inlägg, så var vi här under tre dagar förra året och hade en privat förare som tog oss runt på de olika sevärdheterna; kaffeplantage där världens dyraste kaffe, Luwak kaffe, produceras, den obligatoriska promenaden bland risfälten Tegallalang, tempel, “Monkey Forest” som är som en liten skog i byn, där vilda apor lever. Det är inte omöjligt att stöta på en apa eller två i byn om man är uppe och spatserar på morgonen eller på kvällen. Där vi bodde, vilket var ungefär 500m från centrum, rekommenderade personalen oss att inte lägga ut något på balkongen då aporna är duktiga tjuvar! Det är alltså inte så att aporna är “fångade” på något sett, som en typ av djurpark, utan dem är vilda och lever där. Vet ni förresten hur världens dyraste kaffe blir till? I Indonesien finns det ett kattliknande djur som kallas för ”Civet katter” eller ”Luwak katter”. Vad spelar det för roll när vi pratar om produktionen av Luwak kaffet? Jo, Civet katten äter bönor (som egentligen är frö och inte böna) från kaffeträden, vid matsmältningsprocessen tas bären och massan bort, men bönorna bryts inte ner. Under processen blir en slags fermentering till vilket är skälet till Luwaks unika smak. Ungefär 24 timmar efter kommer bönorna ut från katten, hela. Dessa samlas upp av bönderna på plantaget, som sedan tvättar, torkar, tar bort skalet, sorterar och tillslut rostar bönorna. Man dricker alltså helt enkelt ett kattdjurs avföring.

Den här gången ville vi mest hit för att känna känslan igen. Ett rofyllt ställe, ingen stress, trafiken uppfattas en aning lugnare och förutom shopping och mat, så är Ubud populärt och känt för Yoga, Meditering och allt var det innebär. Här kan man få träffa en så kallad “Medicine Man”. Ni kanske har sett filmen Eat, Pray, Love med Julia Roberts? Där träffar hon en sådan man, en typ av spirituell healer så att säga, som förutspår din framtid och tros kan heala dig. Jag själv är väl inte så mycket för sådant, men kan säkert vara kul för upplevelsens skull! Finns även flera Rawfood och Veganvänliga restauranger. Som sagt, väldigt hippie/spirituell-influerad by. Är ni lika galna i choklad som mig, så finns det ett fåtal chokladfabriker i området som producerar choklad av lokala råvaror, ofta sötade med kokossocker. Man kan åka dit och få se produktionen samt testa de olika sorterna som finns.

Ubud potra-11
Här bodde vi för natten.

Ubud fuji-13

Ubud fuji-12
Smoothie & lunch på Clear café, favvostället i Ubud!

Ubud fuji-15Ubud potra-5-2Vi tog taxi hit, cirka en timme bort från Canggu, beroende på trafiken. Vi bodde i ett nybyggt guesthouse en liten bit ifrån smeten men kunde enkelt promenera in till centrum. Efter att vi hade anlänt och lämnat våra saker på rummet, gjorde vi just detta, raka vägen mot ett helt fenomenalt café, Clear Café, för lunch. Vi fann detta ställe av en slump förra året, just på grund av hur det såg ut utifrån. Som en enorm träkoja på två våningar med stor rund stendörr som entré, små bord med madrasser för dem som vill sitta på golven, det mesta av inredningen i trä, en liten damm med guldfiskar och små vattenfall (detta är alltså inne på caféet), en rund, bred trappa i trä med räcken som ser ut som grenar upp till andra våningen. Det finns till och med en “brandmansstång” för den som hellre vill glida ner till första våningen än ta trappan. Galet!

Ubud fuji-11
Ingången till Clear Café, hur häftig??

Ubud fuji-8

Ubud fuji-6
Vår ”lunch spot” både förra året, och detta året. Bild är från förra året när vi var här tillsammans med några vänner.

Ubud potra-6Ubud fuji-5IMG_3759

Tanken var att morgonen därefter gå upp tidigt för att uppleva soluppgången på en trekking genom risfälten som kallas för Campuhan Bridge Walk som sägs ska vara en upplevelse, när solstrålarna skiner igenom risfälten och palmerna. Klarvaken klockan 05:50 då soluppgången är runt halv sju här, öppnade dörren, hörde apskrik och insåg till min förfäran att det var bäckskumt. Inte enbart på grund av tiden, utan svarta moln. Kort därefter öppnade himlen sig och vi konstaterade att vi nog får skjuta på den där trekkingen tills nästa gång vi är här. Tanken var att stanna längre för att gå på marknaden och ha lunch, men på grund av regnet så valde vi istället att äta frukost och åka tillbaka till Canggu.

Ubud potra-5
Inte så pjåkig lunch utsikt ändå. En vulkan och stor sjö. Så häftigt när molnen började glida över vulkanen, och mot oss. Efter ett tag såg vi ingenting utan enbart vitt då restaurangen var så pass högt uppe att molnen räckte oss. Så ja, vi hade lunch bland molnen helt enkelt. Inte så pjåkigt det heller.

Har ni inte varit i Ubud men planerar att åka till Bali så rekommenderar jag att ni bokar in iallafall två nätter i Ubud. Det finns mycket billiga ställen i centrum att bo på, men även lyxiga resorter och svindyra villor rent ut sagt. Något för alla helt enkelt. Likadant med restauranger. Maten generellt är riktigt bra, men det finns några restauranger som utmärker sig. Man kan avnjuta en exklusiv middag i en privat kokong på restaurangen Kubu, indonesiska rätter med utsikt över balinesiska vulkaner på Lakeview Restaurant, brunch bland risfält och så vidare. Hyr gärna en privat förare som kan köra runt er dit ni vill, dels då det är rätt så bra distans mellan de olika sevärdheterna, dels så att ni inte behöver gå på guidad tur i en större grupp. Detta kommer ta längre tid och ni blir fast vid ett visst tidsschema.

Bilderna ovan är från denna resa, men även från våran första resa då jag ej hade blogg då men tog en hel del bilder som jag nu äntligen “kan” få användning av! Och så vill jag ju såklart visa er en del av vad jag pratar om!

Glad Måndag och Kram på Er!

Xx

 

No Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *